Ceny ropy klesli v reakcii na rast jej zásob v USA.

13.12.2012 Celý región

Singapur 13. decembra (TASR) - Ceny ropy dnes klesli v reakcii na rast skladových zásob a slabý dopyt v USA, ktoré sú najväčším spotrebiteľom čierneho zlata.

Aj obavy investorov, že politikom v Spojených štátoch sa možno do konca tohto roka nepodarí vyriešiť fiškálnu krízu, brzdia apetít investorov po rope. Informovala o tom agentúra Reuters.

Bez kompromisnej dohody medzi prezidentom Barackom Obamom a republikánmi v Kongrese začnú v USA začiatkom budúceho roka automaticky platiť rozsiahle rozpočtové opatrenia, ktoré zahŕňajú výdavkové škrty a rast daní v celkovom objeme 600 miliárd USD. To by podľa ekonómov mohlo americké hospodárstvo stiahnuť do recesie a viesť k ďalšiemu zvýšeniu nezamestnanosti, čo by zasiahlo aj iné ekonomiky, najmä Európu.

Prezident Obama a republikáni sa však nevedia dohodnúť na tom, aké opatrenia prijať, aby zabránili fiškálnej kríze. A hrozí, že rokovania medzi obidvoma tábormi sa do Vianoc neskončia.

Barel (159 litrov) severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v januári sa dnes o 7.11 SEČ predával za 109,28 USD (83,80 eura), čo je o 22 centov menej ako v predchádzajúci deň na záver obchodovania.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s januárovým kontraktom klesla tiež o 22 centov na 86,55 USD za barel.
 

Vyberte región